fredag 12. juni 2009

Ulv i fåreklær!

En prest er mistenkt for overgrep, denne gang i Rogaland. Er det bare meg, eller er det flere som legger merke til at det skjer overgrep spesielt innenfor den religiøse sektoren?

De som arbeider innad i kirken skal gi trygghet, de skal gi en skulder å gråte på, de skal trøste og de skal forstå. Man har et bilde fra barndommen av en prest, et bilde av trygghet, noen å stole på i en vanskelig tid. En som kan hjelpe når man ikke vet hvem eller hva man skal henvende seg til.


Personen det her er snakk om har lang erfaring med arbeid med overgrepsofre og har vært en ressursperson innenfor dette feltet i Stavanger bispedømme. Foreløpig er han altså mistenkt, ikke dømt.
Men, på generelt grunnlag:
Hvordan kan en slik ressursperson selv bli overgriper? Dette er misbruk av makt på høyt nivå. Det er i samme gate som at en politimann begår et overgrep. Det er enkelte grupper mennesker man er født til å stole på, disse skal aldri misbruke tilliten de har.

Det skjer hele tiden. Gang på gang. Av en eller annen grunn virker det som kirken eller andre religiøse grupper er involvert.


Er misbruk og overgrep lov i "Guds navn"?

I følge wikipedia er forklaringen på en prest:
en mann eller kvinne som har en spesifikk rolle i utføringen av en religions hellige handlinger. Ordet kommer fra gresk presbyteros, som betyr eldste. Dette er den bibelske betegnelse, men i dagligtale overføres den også til andre religioner enn den jødisk-kristne. På enkelte språk forbeholdes det tilsvarende ord (f.eks. engelsk priest) for de kirker som vektlegger at presten må være ordinert etter visse regler og at han eller hun innehar visse spesielle egenskaper som en følge av guddommelige nåde.

2 kommentarer:

Anonym,  12. juni 2009 kl. 08:48  

Jeg tror slike hendelser er likt fordelt utover hele samfunnet. Men dersom en prest blir pågrepet, selger saken mye mer og blir slått stort opp i media. Nå det er sagt forstår jeg ikke hvorfor kirken tillater mannlig sjelesorg for kvinner. Menn må bare betjene menn og kvinner kvinner.

Anonym,  12. juni 2009 kl. 10:30  

Denne presten har behandlet HUNDREVIS av jenter/kvinner. Det er LANGT mer sansynlig at det er kvinnen i denne fortellingen som farer med løgn og fanteri enn at det er presten det I DETTE TILFELLET som har gjort noe galt. Uansett, en tragedie er det.

Jeg har plassert min blogg i Lørenfalletnorske bloggkart!

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP